Декларация по проект 9а ”Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд„ от Националния план за възстановяване и устойчивост

Новини

Хабитат България заедно с 12 неправителствени организации, бизнес асоциации и експерти участва в изготвянето на декларация по проект 9а “Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд” от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). На 28.07.2021 г., декларацията, която включва 12 препоръки бе предложена на вниманието на всички парламентарни групи и отговорни представители на изпълнителната власт.

Реформата в политиките за сградно обновяване означава преход към съфинансиране от собствениците при осигуряване на необходимите финансови инструменти и защита за уязвимите домакинства. Това е обществено отговорният модел, a “безплатното саниране” е популизъм, от който не печели никой. За съжаление, в последния вариант на НПВУ отново виждаме отказ от тази реформа, а даже и нещо повече – зле прикрит опит да се компрометират пазарните механизми.

С пълния текст на декларацията можете да се запознаете тук:
I Декларация по проект 9а Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд от НПВУ

При желание за подкрепа от Ваша страна, независимо дали като организация или физическо лице, можете да се свържете с Център за енергийна ефективност ЕнЕфект ТУК.