Ася Добруджалиева: Общините не получават подкрепа от държавата за хората в жилищна нужда

Новини

Интервю на Валерия Николова с Ася Добруджалиева, мениджър проекти в Хабитат България и репортаж на Стоян Радев от Сливен за предаването „Хоризонт до обед“ по БНР.

Снимка: Общински жилища във Видинско на Анжела Каменова

“Хабитат България” организира утре конференция на тема “Политики за подобряване жилищните условия на уязвими групи на общинско и национално ниво”.

“Ние смятаме, че мисията е възможна. Просто е необходимо да има политическа воля, обществена подкрепа за промяна в жилищните политики и да се създаде необходимата законодателна рамка, с която това да се случи”, каза в интервю за БНР Ася Добруджалиева, мениджър “Проекти” в “Хабитат България”.

Според нея като член на ЕС страната ни би трябвало да следва практиките на останалите европейски страни, в които социалното жилищно настаняване е признато за социална услуга от общ икономически интерес.

“За която ключовото е, че държавата осигурява компенсиране на доставчиците на тази услуга за това, че предоставят на непазарни цени. Това би подпомогнало общините да поддържат социалния жилищен фонд, който имат, в добър вид, а също така и да придобиват нов такъв.”

МТСП не иска да припознае този вид настаняване като социална услуга, отбеляза Добруджалиева в предаването “Хоризонт до обед”.
Навсякъде в Европа, където има настанени в социални жилища, се знае, че това е временно настаняване, посочи Ася Добруджалиева.

“В рамките на 2-3 години, в които целенасочено се полагат усилия тези хора да подобрят образованието си, професионалната си квалификация, така че да могат да намерят реализация на пазара на труда. Това в България не се прави, защото такъв тип социална услуга не е регламентирана. Общините са оставени сами на себе си да намират начини да се справят със ситуацията, с хората, които са в жилищна нужда. Те не получават никаква подкрепа от държавата.”

Не може тази дейност да се прехвърля изцяло върху общините, смята тя.
В малцинствените квартали жилищната бедност е голяма, защото икономическата бедност е голяма, допълни Ася Добруджалиева.
Най-накрая трябва да бъде приета националната жилищна стратегия, която да постави цели – кои проблеми искаме да решим, подчерта тя.

“Достъпът до жилищно настаняване е основно човешко право, но то не е признато като такова никъде в нашето законодателство. Никой в държавата няма ангажимент да осигурява и да подпомага хората, които са в крайна бедност и не са в състояние сами да се справят с този проблем.”

Пълен запис на интервюто можете да чуете в звуковия файл тук: Ася Добруджалиева: Общините не получават подкрепа от държавата за хората в жилищна нужда