На какво се дължи феноменът на празните жилища в София?

Новини

Разговор на Антония Каменичка с Минчо Бенов, национален директор на Хабитат България, за Радио София – БНР. Снимка: Радио София

По думите му в България няма дефиниция за социално жилищно настаняване, като общо взето има знак на равенство между общинските и социалните жилища.

“Проблемът е, че общинският жилищен фонд е едва 0.8% от общия жилищен фонд, тоест, той е крайно недостатъчен. Хората и семействата, които са в жилищна нужда са много. Ние между другото скоро завършихме едно изследване в партньорство с Министерството на регионалното развитие за жилищния фонд в цялата страна. Вижда се, че се чака много години, много хора дори не си правят труда да кандидатстват, защото знаят, че това е една обречена кауза. Едва 25 общини в България построиха малко повече от 900 жилища в периода 2014-2020 година благодарение на това, че успяхме да влючим строежа на нови социални жилища като дейност, която може да бъде финансирана по Програмата за регионално развитие”, заяви Бенов.

Той отбеляза, че процентът на празните имоти е голям – около 30%, а от друга страна всяко второ жилище в градовете е пренаселено. По думите му в Столична община във всичките 24 районни администрации чакащите са около 16 хиляди души.

“Идеята на общинския жилищния фонд е да се подпомагат временно хора в затруднено положение, но в същото време да се помисли за механизми така, че те да имат мотивацията да разрешават социалните и икономическите си проблеми и да обеспечават жилищните си нужди сами”, коментира Бенов. Той отбеляза, че България на едно от първите места в ЕС по това, че млади хора до 34 годишна възраст живеят със своите родители.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл тук: На какво се дължи феноменът на празните жилища в София?

Източник: Радио София – БНР