Без вредни емисии в информацията за енергийната ефективност и климата

Видео

Хабитат България работи за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на домакинствата, в рамките на новите климатични политики и механизми на ЕС за подкрепа.

За постигането на тази цел, на 7 декември 2023 г. организацията проведе събитие за медии и експерти “Без вредни емисии в информацията за енергийната ефективност и климата”, на което предостави обективна информация и знания за разпознаване на фалшивите новини и предотвратяване на дезинформацията в обществото по тези ключови теми.

📌 В панел 1 “Предизвикателства пред енергийното обновяване на жилищните сгради” се разгледаха теми като новата, преработена Директива за енергийната ефективност (ЕС), българските политики и мерки за енергийната ефективност на жилищните сгради, възможностите за фокусирана подкрепа за домакинствата в енергийна бедност. Панелистите, които взеха участие са:
• Добромир Василев, директор на дирекция “Жилищна политика” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)
• Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР)
• Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност “ЕнЕфект”
Модератор: Минчо Бенов, национален директор, Хабитат България

Директорът на дирекция “Жилищна политика” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Добромир Василев съобщи, че има вероятност от удължаване на срока за кандидатстване по втория етап от програмата за обновяване на многофамилните жилищни сгради, финансирана по Националния план за възстановяване и устойчивост, която изисква самоучастие на гражданите. По тази програма безвъзмездните средства са в размер на 80 на сто, а бюджетът й е за около 300 млн. лева. Крайният срок за кандидатстване по втория етап на програмата е 16 януари 2024 г., но към момента няма подаден нито един проект.

📌 В панел 2 “Амбициозните цели за климата – заплаха или възможност за домакинствата?” се дискутира тази и други актуални теми за енергийното обновяване на жилищния фонд в България и как да се подпомагат енергийно бедните домакинства чрез конкретни мерки за намаляване на парниковите газове и декарбонизация на икономиката до 2050 г. Връзката между целите за климатична неутралност и актуализацията на Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата (ИНПЕК) бе сред акцентите на срещата. Панелистите, които взеха участие са:
• Николай Налбантов, директор “Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие” в Министерството на енергетиката
• Апостол Дянков, ръководител на програма „Климат и енергия“, WWF България
• Марко Марков, експерт в областта на устойчивото финансиране, Еконолер България
Модератор: Ася Добруджалиева, мениджър проекти, Хабитат България

Николай Налбантов, директор на дирекция „Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие“ в Министерството на енергетиката, посочи, че се работи по актуализация на ИНПЕК, като се разработва нова версия съвместно с всички заинтересовани страни. Първоначалният му вариант от 2020 г. беше приет и представен пред Европейската комисия преди сключването на Зелената сделка и приемането на свързания с нея законодателен пакет на ЕС.

📌 В панел 3 “Добрите примери за лошите примери на вредни емисии в информацията за енергийната ефективност и климата” участваха
• Д-р Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията
• Д-р Никола Тулечки, експерт по данни в “Онтотекст“ и един от основателите на Сдружение „Данни за Добро“, консултант по работа с бази данни към Factcheck.bg
• Иван Радев, член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ)
Модератор: Полина Славчева, Координатор на проекти в областта на климата, журналистиката и правата на жените, БлуЛинк

Видеозапис от събитието може да гледате тук:

Пълната програма на събитието може да видите тук: Без вредни емисии в информацията за енергийната ефективност и климата