Портрети на надеждата

“Представите за дом са различни, затова исках да илюстрирам усещането, което ще накара повече хора да се припознаят. Със сигурност домът е мястото, където се срещаме с детето в нас и го караме да се чувства защитено, щастливо и сито. Неминуемо се сещаме за игрите и по-конкретно – за тази на гоненица. В нея имаше един начин, по който успявахме да си издействаме пауза и да се защитим — правехме “къща” с двете длани, имитирайки покрив. Интересно е как личната неприкосновеност е проникнала в детската игра, повтаряйки основната ценност на домовете ни. И е жалко, че има толкова много хора по света, за които домът е място на страх и несигурност. Защото чувството, че сме сигурни и защитени, трябва да бъде с нас, където и да живеем.”

Артист: Илиан Илиев

Милиони хора живеят всеки ден в страх от загуба на дома си. 75% от хората в света нямат подходяща документация за жилищата или земята, на която живеят.

“Това, което най-много ме докосна, е половото неравенство и трудностите да имаш къща, ако си жена. Главната героиня в илюстрацията носи тениска с думи, които са свързани с нейната съдба и със смисъла на нейната битка: home, safe, equality, future. Нарисувала съм силуета на един град в далечината, като място, към което тя се е отправила и където ще намери всички неща, в които вярва и преследва.”

Артист: Деси Баева

Законите или обичаите в повече от половината страни по света, ограничават достъпа до собственост на земя за жени. Премахването на това ограничение има ключово значение за елиминиране на крайната бедност.