Why building renovation can play a critical role in addressing the energy crisis?

Video

Хабитат България започва серия от интервюта с експерти по горещи теми свързани с енергийното обновяване на сградите, енергийната криза, възможностите за пестене на енергия и алтернативите за генерирането й.

Чрез новата програма за енергийна ефективност на жилищни сгради по Националния план за възстановяване и устойчивост, Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще инвестира над 1,4 млрд. лв. за енергийно обновяванена жилищни сгради в цялата страна.

Каква обаче трябва да бъде ролята на етажната собственост на многофамилни жилищни сгради, при които може да се постига най-голям ефект от дейностите по реновиране? Вижте мнението на Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект.

“В България знаем, че поради ред причини основно в популисткия спектър, се наложи една гледна точка, един модел на финансиране, при който собствниците на апартаменти в многофамилните сгради не участват със собствен ресурс. Това е изначално погрешно. Това не съществува в нито една друга държава, не само в Европа, а в света. В държави като Палестина и Гана процентът на държавна помощ не надвишава 30%. Докато в момента в България имаме един обърнат модел на финансиране. Но това е само едната страна на въпроса. Ние трябва да реформираме този модел. Може да го направим обаче само и единствено, ако променим съзнанието на собствениците за ползите, които те ще имат от сградното обновяване, а те са многобройни, многозначни!”

Научете защо обновяването на сградите може да бъде решение за енергийната криза и какви са конкретните ползи за собствениците, като изгледате видеото по-долу.

Кампания на Хабитат България за достъп до енергийно обновяване в партньорство с Европейската климатична фондация. Прочетете повече: Достъп до енергийно обновяване