Настолна игра КВАРТАЛЪТ

През 2015 г. Хабитат България разработи иновативна обучителна настолна игра „Кварталът“ с идеята да бъдат предадени по достъпен начин на деца знанията от трите обучения за жизнени умения – „Финансова грамотност и управление на семейния бюджет“, „Поддържане на жилището“ и „Енергийна ефективност на жилището“.

Чрез играта деца в училищна възраст усвояват на пръв поглед сложни понятия като: пестене на ресурси, енергийна ефективност, хигиена, спестяване на финансови средства. Играта е алтернативно средство за обучение, което спомага още от ранна детска възраст да предадем полезни умения и навици, свързани с правилното поддържане на жилището, пестенето на средства и разумното използване на енргията и природните ресурси. Разпространява се безплатно до училища, центрове за работа с деца и други организации, работещи с ученици между 8 и 14 годишна възраст и може да се използва в различни извънкласни занимания, в тематични часове, както и в семейна обстановка.

Настолната игра съдържа игрално поле, карти и пионки. Участниците четат и изпълняват написаното на картите, които теглят или избират. Действието се развива в Кварталът. В хода на играта участниците имат възможност за избор между изпълняване на Мисии, пазаруване на здравословни храни в Магазинчето, играене на Игрището, учене в Блокът. Освен това всекидневно се случват събития в Училище – класни, контролни, или Извънредни събития, за които трябва да пестят пари. За всяко действие играчите получават Знания, Пари, Щастие или Мръсотия, които в края на играта се приравняват на точки и се сумират. За да се съберат по-голям брой точки от играчите се изисква добро планиране на времето за изпълнение на задачите и до известна степен – стратегичеко мислене.

Инструкциите за настолната игра „Кварталът“ може да гледате от видеото по-долу: