Социално предприятие

През ноември 2011 г., с цел провеждане на научно-изследователска и развойна дейност, Хабитат България създаде целево търговско дружество „Хабитат Сошъл Бизнес Солюшънс” ЕООД, гр. София, еднолична собственост на фондацията.

Екипа на Хабитат Сошъл Бизнес Солюшънс – университетски преподаватели и експерти в областта на управлението на отпадъци, нетъкания текстил, строителните материали и изолации и енергийна ефективност, реализираха в периода март 2013 г. – октомври 2015 г. проект “Топлоизолационни материали от текстилни отпадъци – разработване на иновативен продукт и технология за неговото производство”, финансиран от Оперативна програма „ Развитие на конкурентноспособността на българската икономика. Проектът приключи успешно през октомври 2015 г.

За изобретения топлоизолационен продукт дружеството бе отличено от Съюза на изобретателите в България с голямата награда „Изобретение на 2015 г.“ по време на шестото Национално изложение „Изобретения, Трансфер, Иновации“ ИТИ 2015 г. Подадени бяха документи за патент към Българското патентно ведомство и в края на 2018 г. дружеството получи Патент за изобретение Р.№ 66775В1 за нетъкан текстилен топлоизолационен продукт.

Хабитат България кандидатства и спечели финансиране на проект за изграждане на предприятие за производство на топлоизолационния продукт и работи по неговата реализация. Научете повече на: http://habitatsbs.com

В предаването “Иновативно” по БНТ2, Минчо Бенов, национален директор на Хабитат България, разказва за социалното предприятие, чрез което организацията ще произвежда иновативен топлоизолационен продукт от текстилни отпадаци. Научете защо текстилната изолация за жилища е по-зелена и евтина от традиционната във видеото по-долу.