Липсва политика за енергийно обновление на сградите, хората са под линията на бедност, “България сутрин”, Bulgaria ON AIR

Видео

България е лидер по енергийна бедност в Европа. От данни на Евростат става ясно, че страната с най-големи проблеми с отоплението в Съюза през миналата година е България – 23,7% от населението не е имало достатъчен достъп.

В студиото на Bulgaria ON AIR Ася Добруджалиева, мениджър проекти в Хабитат България, сподели, че дефиницията за енергийна бедност е трябвало да стане факт още през 2019 г., но липсва политическа воля.

“Енергийната бедност се дължи на три основни компонента. Първият е цената на енергията. Вторият са доходите на хората, а третият важен елемент е качеството на жилищата, които обитаваме”, поясни тя.

Ася Добруджалиева коментира и предложените от ЕС мерки за справянето с енергийната криза, сред които намаляването на потреблението на електроенергия с 10% до 2023 г.

“Трябва да се фокусираме върху мерките за енергийна ефективност. Това е единственото устойчиво решение за намаляване на потреблението на енергия. Мерките за подпомагане са важни, защото хората оцеляват. Има страшно много хора, които са под линията на бедност. Важно е да има системна политика за насърчаване на енергийното обновление на сградите. В България няма пазарни отношения, които да дадат възможност за енергийна ефективност”, подчерта тя.

Гледайте целия разговор във видеото тук: Липсва политика за енергийно обновление на сградите, хората са под линията на бедност