Близо 40% от жилищата у нас са необитаеми, “По света и у нас”, БНТ

Видео

Интервю на Альоша Шаламанов с Минчо Бенов, национален директор на Хабитат България, за “По света и у нас” – БНТ. Снимка: БНТ

57% от българите между 15 и 29 години живеят в пренаселени жилища. Страната ни е втора в Европа по този показател, сочат данните на Евростат за 2021 година. Добрата новина е, че делът им намалява.

Пак според Евростат 37% от населението у нас живее в пренаселени жилища. А според националната статистика близо 40 на сто от жилищата в България са празни. На този фон строителството на нови жилища продължава. Заради инфлацията и повишаващите се лихви по кредитите, обаче малко хора могат да си купят нов дом.

Големият брой необитаеми жилища се отразява на имотния пазар. И на общинските хазни.

“Общините губят приходи от данъци и такси. Необитаемите жилища се рушат. Такъв голям брой необитавани жилища аз поне не знам в друга европейска страна да има”, заяви Минчо Бенов – директор на фондация “Хабитат България”.

У нас жилищна стратегия на практика не е приета. В някои европейски държави необитаваните жилища се облагат с по-високи данъци.

“Само един пример ще ви дам от Франция. Там жилища, които стоят празни, собствениците дължат за тях 25% от пазарния наем, който биха получили за годината”, посочи Минчо Бенов.

В някои държави работят така наречените социални наемни агенции. Те правят връзката между хазяин и наемател. И са гарант, че квартирантите няма да трупат сметки и ще стопанисват добре имота.държави работят така наречените социални наемни агенции. Те правят връзката между хазяин и наемател. И са гарант, че квартирантите няма да трупат сметки и ще стопанисват добре имота.

“От друга страна работят с наемателите, особено когато става въпрос за групи, които са в някаква уязвимост и могат целево да ги подпомагат. Да им субсидират наема. Така че те да получават на под пазарната цена достъп до жилище”, коментира Минчо Бенов.

От министерството на регионалното развитие, където има специална дирекция “Жилищна политика” отказаха да отговорят на въпросите ни. Иначе проучване на Хабитат България показва, че 97% от общинските жилища в страната са заети. А за настаняване чакат над 10 хиляди души.

Гледайте пълен запис на интервюто тук: Близо 40% от жилищата у нас са необитаеми
Източник: БНТ