С настоящия темп енергийното обновяване на българския жилищен фонд ще отнеме 200 години, “Made in Green”, Bloomberg TV Bulgaria

Видео

Минчо Бенов, национален директор на Хабитат България, гостува в предаването “Made in Green” по Bloomberg TV Bulgaria.

В България 93% от многофамилните сгради се нуждаят от енергийно обновяване. От гледна точка на енергийна ефективност в страната са реновирани под 300 сгради. Ако се движим с тези темпове, ще са ни необходими повече от 200 години, за да обновим жилищния си фонд. Нуждаем се от устойчив и систематичен подход. Това разкри Минчо Бенов, национален директор на Хабитат България в предаването „Made in Green“ с водеща Роселина Петкова.

“Устойчивостта може да бъде стимулирана чрез прилагането на модел, който позволява включването на всички заинтересовани страни в процеса. Досега проблемът беше този уникален за света модел със 100% грантово финансиране, който автоматично изолираше всички в процеса. Така че сега с втората фаза на програмата по Плана за възстановяване и устойчивост, която изисква 20% самоучастие, се надявам да успеем да направим първата стъпка в тази посока. Другото, което трябва да бъде направено, е продължаване на тези усилия под формата на комуникационна кампания, която да обяснява какви са възможностите и как ще се движи процесът във времето.”

На въпроса по какъв начин трябва да се подобрят политиките за енергийна ефективност на жилищните сгради у нас, Бенов отговаря, че преди всичко трябва да има политика. Гостът изтъква, че все още очакваме да бъде приета националната жилищна стратегия, като един от най-големите приоритети, които тя трябва да адресира, касае именно обновяването на сградния фонд не само от гледна точка на енергоефикасност, но и на неговата конструктивна устойчивост. По думи на Бенов се очаква декарбонизационния фонд, който предстои да бъде създаден, да движи програмите за жилищна енергийна ефективност.

“Надявам се да стигнем до момент, в който да имаме много и различни програми с различен размер на гарантово финансиране, с програми за еднофамилни жилищни сгради, тъй като в момента няма никакви програми за тях, тоест хората да могат да си изберат кое е е най-добре за тях и по коя програма да кандидатстват.”

Целия коментар гледайте във видеото тук:

Източник Bloomberg TV Bulgaria: С настоящия темп енергийното обновяване на българския жилищен фонд ще отнеме 200 години