За семействата в нужда: Безлихвени заеми за спешен ремонт на дома, “България сутрин”, Bulgaria ON AIR

Видео

Програмата е помогнала на повече от 4800 семейства, съобщи Минчо Бенов

Хиляди семейства у нас живеят в жилища, които са в много лошо състояние и се нуждаят от спешно подобряване. По данни на НСИ за 2022 г. 32% от населението на страната е в риск от бедност или социално изключване.

“Има квартали, където няма течаща вода, няма канализация. Не са снабдени с основни услуги като сметоизвозване и почистване. Когато човек види в какви условия отглеждат децата си, наистина е ужасно. Изпълнението на този проект продължава много години. Приоритизират се тези, които имат належаща нужда от спешен ремонт. Става въпрос за предоставяне на безлихвени краткосрочни заеми, с които те изпълняват различни ремонти. Заедно с това предоставяме и няколко обучения, които сме разработили, и също така финансираме безвъзмездно проекти на наши партньори, които са в общността. До момента сме финансирали 35 проекта”, каза директорът на “Хабитат България” Минчо Бенов в студиото на “България сутрин”.

“По проекти са отпуснати на всичките ни партньори до 20 хил. лв. На семейства заемите са малки нарочно, за да не ги вкарваме в свръхзадлъжнялост. През периода 2014-2020 г. средният размер на заема е 600 лв. Сега са до 1200 лв. Ние насърчаваме хората, когато си плащат задълженията, да вземат втори или трети заем”, обясни Бенов.

Стартират дейността още през 2008 г. със собствен ресурс, а през 2014 г. са привлекли и външно финансиране.

Семействата, които имат нужда от помощ, са много, не можем да стигнем до всички, покриваме определени региони – Кюстендил, Бургас, Търговище, Ботевград, Ракитово и Сливен. През годините сме работили в 11 различни региона, в други сме работили за по-кратки периоди – Русе, Стара Загора”, посочи Бенов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Програмата е помогнала на повече от 4800 семейства. Разработени са и три обучения. Едното е финансово, което е насочено към управление на семейния бюджет. Второто предоставя практични съвети за различни видове ремонти, а третото е за пестене на ресурси – пестене на вода и електроенергия.

“Тази програма е само едно от нещата, които правим. Ние и в проектен план сме изпълнявали дейности за подобряване на кварталите – да се създадат условия да бъдат обновени и обезпечени със съответните услуги, така че хората да разполагат с електричество и течаща вода. Тези, които са опасни и негодни за обитаване – да бъдат разрушени, като на хората им се предложи алтернативно настаняване”, коментира директорът на “Хабитат България”.

Гледайте целия разговор във видеото тук:

Източник: За семействата в нужда: Безлихвени заеми за спешен ремонт на дома