Минчо Бенов: 93% от жилищния фонд в България е енергийно неефективен

Новини

Разговор на Яна Спиридонова с Минчо Бенов, национален директор на Хабитат България, за Радио София – БНР. Снимка: Радио София

Необходимо е да подобрим енергийната ефективност на домовете ни. Това каза в предаването “Радиокафе” Минчо Бенов – национален директор на Хабитат България. Трябва да бъдат отбелязани социалните, климатичните и икономическите аспекти, които обхваща темата за жилищната енергийна ефективност, “а в днешната ситуация на войната с Украйна, включително и аспекти свързани с националната сигурност и енергийната независимост на страната”, отбеляза той. По думите му, се очаква либерализация на пазара на електроенергия за битовите потребители, което ще постави пред много хора проблема как да посрещат нуждите си за електроенергия.

С това обстоятелство той свърза понятието “енергийна бедност” като подчерта, че тя зависи от нивото на доходите, цената на електроенергията и състоянието на жилището, което обитаваме.

В днешната ситуация, за да можем да се справим с енергийната бедност е нужно да подобрим енергийната ефективност на домовете си, изтъкна още Минчо Бенов. Според него, 93% от жилищния фонд в България е енергийно неефективен.

Като пример, той посочи, че според европейските стандарти за енергийно ефективни се смятат жилищата, които имат клас на потребление “Б”.

“При нас масово, дори и при тези жилища които бяха реновирани, е постигнат енергиен клас “С”, въпреки че бяха финансирани със 100% грант и то от бюджета”, каза още Бенов. “Трябваше още тогава да се направи по-дълбоко обновяване, за да се постигне по-висок енергиен клас”, посочи той.

Със средствата предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост, ще могат да се обновят около 1000 сгради, отново по модела базиран на 100% грантово финансиране. “Нещо, което го няма никъде по света, а България не е достатъчно богата държава, за да си позволи този лукс”, смята Бенов.

“Ние всъщност, със 100% грантово финансиране, обновяваме частно притежавани домове, а не публични сгради. Изразходваме един ресурс, за да подпомогнем една много малка група от хора”, разкри той. По думите му, този подход “изкривява” пазара, докато програмите за обновяване навсякъде в Европа са един устойчив бизнес модел.

Хабитат България съвместно със свои партньори е изготвил декларация с 12 препоръки за устойчиво енергийно обновяване на жилищния фонд още през 2021 година. Тя е била предложена на вниманието на всички парламентарни групи, но до този момент остава без обратна връзка, твърди Бенов.

Чуйте още подробности по темата от разговора в звуковия файл тук: Минчо Бенов: 93% от жилищния фонд в България е енергийно неефективен

Източник: Радио София – БНР