Над 10 000 чакащи у нас за общински жилища

Новини

Разговор на Божидар Янев с Ася Добруджалиева, мениджър проекти в Хабитат България, за Радио София – БНР. Снимка: Радио София

Необходима е Национална жилищна стратегия с хоризонт 2050 г., сочи проучване сред общините

Необходимо е да се разработи и приеме Национална жилищна стратегия с хоризонт 2050 г., сочи проучване на състоянието и управлението на общинския жилищен фонд в България, проведено от „Хабитат България“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

90% от анкетираните общини съобщават, че е нужна социална жилищна политика у нас. 93% са посочили, че най-необходимата подкрепа от държавата към общините е финансовата. В момента няма законово регламентиране на социалното жилищно настаняване като ангажимент на общините. Затова 34% от тях смятат, че е необходимо подобно регламентиране.

83% от общините казват, че социалното жилищно настаняване трябва да бъде регламентирано в Закона за социалните услуги, а 56% от анкетираните представители смятат, че не е стратегически правилно да се продава общинския жилищен фонд.

Проучването е проведено онлайн в периода юли – август 2023 г. сред 122 общини и 6 районни администрации на Столичната община. Те представляват 56% от всички общини, които разполагат с общински жилища.

Пред Радио София Ася Добруджалиева – мениджър проекти в „Хабитат България“ сподели, че основното, което държавата би трябвало да прави в жилищния сектор, е да има фокус върху достъпността на жилищата.

„За тази група от хора, които нямат проблем да имат пазарен достъп за закупуване или наемане на жилище е нужна регулация, която да прави прозрачни и справедливи отношенията между купувач и продавач, между наемател и наемодател – да, там има нужда от намеса на държавата, за да има ясни правила. Но основната роля на държавата е в останалия сектор, който е за осигуряване на достъпни жилища за наемане или придобиване на различни групи от обществото, които нямат достатъчно доходи да се справят сами с пазарните цени“, каза Ася Добруджалиева.

По думите й, ако има свободни общински жилища, те са в изключително лошо състояние. От друга страна броят на тези апартаменти е недостатъчен. В момента чакащи за общинско жилище са над 10 000 души, уточни Ася Добруджалиева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл тук: Над 10 000 чакащи у нас за общински жилища

Източник: Радио София – БНР