Българските домакинства и климатичната неутралност

Новини

Разговор на Яна Спиридонова с Минчо Бенов, национален директор на Хабитат България, за БНР – Радио България.  

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването “Радиокафе” беше Минчо Бенов – национален директор на Хабитат България. От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на домакинствата в рамките на новите климатични политики и механизми на ЕС.

“Българските домакинства участват в изключително ограничен мащаб, общо взето участието може да се сведе до тези, които в крайна сметка санираха сградите, в които живеят основно по първата програма, която обхвана около 2200 сгради. Сега тя продължава, ще бъдат обновени още около 1000 сгради по първата фаза на Плана за възстановяване и устойчивост. В момента по втората фаза са кандидатствали малко под 300 сгради. Но какво значи те да участват в енергийния преход към климатична неутралност? Всъщност ангажиментът за постигането на климатична неутралност до 2050 година на ЕС предполага прилагането на доста политики и мерки, които са свързани с намаляване на емисиите на парниковите газове, на съкращаване на използването на фосилни горива и прочее”, каза Бенов.

Той допълни, че българските домакинства са затруднени да участват в този преход, тъй като нивата на енергийна бедност са високи и около 1 млн. и 800 хиляди домакинства са в това положение. За да бъде пълноценно и справедливо тяхното участие те имат нужда от целенасочено подпомагане и трябва помощите да бъдат насочени там, където са необходими, а не както досега да се подпомагат всички. Ефектът за постигане на въглеродна неутралност, поне що се отнася до сградния сектор, идва основно оттам.

По отношение на енергоспестяващите крушки той посочи, че те са най-малкото нещо, което може да се направи за пестене на енергия. На предстоящо събитие на 22 май 2024 г. ще бъде дискутирано как домакинствата сами да си подпомогнат, като произвеждат енергия от ВЕИ, а не само като я пестят. Събитието е за журналисти и ще бъде разделено на 4 панела, като целта му е информацията за Зелената сделка да бъде представена обективно по медиите.

Бенов отбеляза, че България трябва да създаде конкретни национални цели, които да показват какъв е приносът на страната към това европейско усилие. Освен това всички български общини трябва да имат социален план за климата. По думите му първата и втората фаза по програмата за енергийна ефективност на сградите са били със 100% грант, а сега предстои трета, при която е нужно 20% самоучастие от собствениците на жилищата.

“Промяната в поведението ни доказано може да доведе до значителни спестявания на енергия. Нещо супер елементарно е например, когато домакинята готви да готви на по-ниска температура с капак върху тенджерата. Да се използва разклонител, който има прекъсвач, да се пускат щори или пердета, когато навън е много горещо и имаме нужда да охлаждаме жилището си. Добро уплътнение на прозорци, на врати, най-добре е те да са енергоефективни, това са наистина простички неща. И да променим това наше разбиране, че за да ни е топло трябва да е 30 градуса в помещението”, каза Бенов.

Той посъветва когато се купува електроуред той да е енергоспестяващ, тъй като това е разход, който не правим често. Също така при експлоатацията на електроуредите да прочетем как правилно трябва да ги използваме. Третият панел от събитието ще разгледа облекчаването на административните процедури при използването на инсталации за ВЕИ, които са със сравнително ниска мощност, до 20 KW.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл тук: Българските домакинства и климатичната неутралност

Източник: БНР – Радио София