Европейският жилищен форум поставя фокус върху бъдещето на достъпните и устойчиви жилища

Новини

Братислава, Словакия (16-19 ноември 2021 г.) – Непосредствено след провеждането на Конференцията на ООН по изменение на климата (COP 26) в Глазгоу и на фона на все по-влошаващите се условия в икономическата и здравна сфери, породени от пика на четвъртата COVID вълна в Европа, близо 1000 човека участват във виртуалния Европейски жилищен форум, чийто фокус е пресечната точка между жилищата и промените в климата, здравеопазването и икономиката.

„Habitat for Humanity вярва, че справянето с недостига на жилища лежи в основата на решенията за преодоляването на най-големите предизвикателства, пред които е изправена Европа и целият свят днес“, каза Джонатан Рекфорд, президент и главен изпълнителен директор на Habitat for Humanity International. „Секторът на жилищното строителство създава много работни места и може да помогне за възстановяването на икономиките, които са силно засегнати от паднемията. Работейки заедно, гражданското общество и неправителственият сектор могат да гарантират, че уязвимите и неформалните групи са включени, както в плановете за икономическо възстановяване, така и в усилията за осигуряване на устойчиви към промените в климата жилища.”

Значимостта на жилищата като двигател за икономически растеж и устойчивост в населените места е една от централните дискусии по време на форума. Европейският жилищен форум събира на едно място представители на частния и публичния сектор, практици и учени, за да обсъдят възможните решения на сложните проблеми в жилищния сектор, както в регионален, така и в световен мащаб.

Сред лекторите на форума са: Гергей Карачон, кмет на Будапеща; Ян Бросат, заместник-кмет на Париж, отговарящ за жилищното настаняване; Естрела Дура Ферандис, член на Европейския парламент от Испания и Кадри Симсон, европейски комисар по енергетика, наред с много други. Минчо Бенов, национален директор на Хабитат България, взема участие във форума и като един от лекторите на сесията “Регионът на Централна и Източна Европа – наистина ли е толкова сходен?”, планирана за 18.11.

Видео обръщения към участнниците отправят: Нейно Кралско Височество принцеса Ламия Бинт Мажед Сауд Ал Сауд, генерален секретар и член на борда на Alwaleed Philanthropies; Маймуна Мохд Шариф, изпълнителен директор на Програмата на ООН за населените места (ООН-Хабитат) и Джонатан Рекфорд, главен изпълнителен директор на Habitat for Humanity.

На форума присъстват и финалистите в Европейските награди за иновации в жилищния сектор за 2021 г., които се състезават в три категории – иновативни технологии в строителството, вдъхновяващи практики и публични политики. Инициативата на Хабитат България „Топлоизолация от рециклиран текстил и текстилни отпадъци“, подкрепена от Фондации „ВЕЛУКС“, е селектирана в Топ 4 финалиста в категорията иновативни технологии в строителството – “ShelterTech Award“. Инициативата е избрана сред общо 30 кандидатури, участвали в конкретната категория на тазгодишния конкурс, което отразява мащаба на проекта и сериозната конкуренция. Като финалист на Европейските награди за иновации в жилищния сектор, Хабитат България получи покана за създаване на свой виртуален изложбен щанд, който представя номинираната инициатива. Имената на победителите ще бъдат обявени на официална церемония по награждаване, планирана в последния ден на форума. Наградите в конкурса се осигуряват с финансовата подкрепа на Фондация Hilti, Whirlpool Corporation и Habitat for Humanity.

Сесиите варират от кръгли маси до панели и работни срещи с участието на жилищни експерти, политици, бизнес лидери, учени, урбанисти, архитекти, представители на неправителствения сектор, институции, технологични компании, финансови и младежки организации. Форумът се организира от Habitat for Humanity International със съдействието на повече от дузина партньорски организации като Програмата на ООН за населените места (UN-HABITAT), Икономическата комисия за Европа на ООН (UNECE), Европейска инвестиционна банка, Housing Europe, град Виена, Cities Alliance и Международният съюз на наемателите, както и редица други. Основни спонсори на събитието са Hilti Foundation и Whirlpool Corporation, както и Somfy Foundation и Wienerberger, които осигуряват частична подкрепа.

Повече информация, включително как да се регистрирате, е налична на уебсайта на форума. Събитието е част от поредица жилищни форуми планирани през тази година, като проведеният през месец май четвърти жилищен форум за Латинска Америка и Карибския регион и осми Азиатско-тихоокеански жилищен форум, който ще се състои през декември.

За Habitat for Humanity
Хабитат България е част от голямата мрежа на Habitat for Humanity – глобална неправителствена организация, работеща във всички 50 щата в САЩ, както и в над 70 страни по целия свят. От основаването си през 1976 г., организацията помога на милиони хора да подобрят условията си на живот, като работи за осигуряването на достъпни и устойчиви жилища по целия свят. Научете повече на habitat.org/emea.